AM Health Smile D3 5000IU + K2 100mg 60caps

Μοναδικό συμπλήρωμα διατροφής που προσφέρει την απαραίτητη βιταμίνη D3 μαζί με την βιταμίνη Κ2 στον οργανισμό
18.00€
Ποσότητα:
Εκτύπωση
Το συμπλήρωμα διατροφής Smile D3 5000IU + K2 της AM Health παρέχει την απαραίτητη βιταμίνη D3 σε συνδυασμό με τη βιταμίνη Κ2.

Βιταμίνη D.
Βιταμίνη D3 (ή χοληκαλσιφερόλη)
: Οστεοπροστατευτική βιταμίνη, η οποία συμβάλλει σημαντικά στην υγιή ανάπτυξη και συντήρηση των οστών, της οστικής πυκνότητας καθώς και στη διατήρηση των επιπέδων ασβεστίου στο αίμα.
Η πολύτιμη αυτή βιταμίνη, καθορίζει τη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος, την έκκριση της ινσουλίνης και συμβάλει ενεργά στην υγιή κυτταρική ανάπτυξη.
Επίσης, διαθέτει ανοσοτροποιητικές ιδιότητες και υποστηρίζει τη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Η παραγωγή της βιταμίνης D3 (ή αλλιώς της "βιταμίνης του ήλιου") στο ανθρώπινο σώμα, παράγεται μόνο φωτοχημικά και γίνεται μέσω της έκθεσης του δέρματος στο ηλιακό φως και συγκεκριμένα στην υπεριώδη ακτινοβολία UVB.
Ωστόσο, η ικανότητα παραγωγής της ποικίλει.
Πολύ συχνά, ανοιχτόχρωμα άτομα παρουσιάζουν σημαντική έλλειψη ή ανεπάρκεια βιταμίνης D3 λόγω της χρήσης ισχυρών φωτοπροστατευτικών κρεμών ή της περιορισμένης έκθεσης στον ήλιο κατά τις πρωινές και τις απογευματινές ώρες, στις οποίες κυριαρχούν οι υπεριώδεις ακτίνες Α και σε ελάχιστο βαθμό οι UVB.
Σκουρόχρωμο άτομα, τα οποία χρειάζονται μεγαλύτερο χρόνο έκθεσης στον ήλιο, προκειμένου το δέρμα τους να συνθέσει τα επαρκή επίπεδα βιταμίνης D3, εμφανίζουν σταθερά χαμηλά επίπεδα συγκέντρωσης βιταμίνης D.
Επιπλέον, τα ηλικιωμένα άτομα είναι συχνά υποβιταμινικά D3, καθώς δεν λαμβάνουν επαρκή έκθεση στον ήλιο ή είναι έντονα υποσιτισμένα.
Η βιταμίνη D3 περιέχεται σε λίγες τροφές, κυρίως ζωϊκές όπως το ψάρι, το συκώτι και ο κρόκος αυγού.
Για όσους δυσκολεύονται να φτάσουν τα συνιστώμενα επίπεδα μέσω της ηλιακής έκθεσης και της διατροφής, η λήψη ενός συμπληρώματος διατροφής μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της πρόσληψης της βιταμίνης D3.

Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερο το διεθνές ενδιαφέρον στρέφεται στην βιταμίνη D3 ή, για να το θέσουμε καλύτερα, στην έλλειψή της.
Μάλιστα, η έλλειψη της έχει χαρακτηριστεί ακόμα και ως "πανδημία", καθώς ο πληθυσμός παγκόσμια που εμφανίζει ποσοστά χαμηλότερα του ορίου της στο αίμα, αυξάνει συνεχώς.


Η βιταμίνη D είναι μία λιποδιαλυτή βιταμίνη που χωρίζεται σε δύο σθένη, την D2 και την D3, με τη δεύτερη να έχει ισχυρότερη δράση για το ανθρώπινο σώμα.
Η D δρα ως στεροειδής ορμόνη και συμμετέχει σε πάρα πολλές λειτουργίες του μεταβολισμού.
Είναι εντυπωσιακό ότι τα περισσότερα από τα κύτταρα του οργανισμού μας διαθέτουν υποδοχείς των μεταβολιτών της βιταμίνης D.
Αυτό σημαίνει ότι η βιταμίνη συμβάλει με πλήθος τρόπων στην υγεία του σώματός μας, με μερικά παραδείγματα, τη διατήρηση της υγείας των οστών, την ανοσοποίηση, ακόμα και στην ψυχική υγεία και τη διάθεση.

Όπως οι περισσότεροι γνωρίζουν, αν και κάποιες τροφές περιέχουν τη βιταμίνη, η βασικότερη πηγή της D είναι ο ήλιος: Το ανθρώπινο σώμα συνθέτει περίπου 90% της βιταμίνης D μέσω της υπεριώδους ακτινοβολίας του ήλιου.
Σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες, για μέγιστη παραγωγή από το σώμα (περίπου 20000IU) χρειάζεται έκθεση στο φως του ήλιου, ανάμεσα στις ώρες 10-12 το μεσημέρι για 10 με 20 λεπτά, από Απρίλιο μέχρι Οκτώβριο, χωρίς οποιοδήποτε κάλυμμα από τη μέση και πάνω.

Οι πιθανοί λόγοι που συμβάλλουν στην έλλειψη βιταμίνης D είναι:
  • Χρήση αντηλιακών και ρούχων για προστασία από τον ήλιο: Ίσως, στην πραγματικότητα, οι ώρες που όντως το σώμα μας εκτίθεται στον ήλιο είναι πολύ λιγότερες από ότι νομίζουμε.
    Λαοί με έντονη ηλιοφάνεια καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους, όπως οι λαοί της μεσογείου, τείνουν να καλύπτονται περισσότερο από τον ήλιο, σε σχέση με λαούς χωρών με μειωμένη ηλιοφάνεια.
  • Τροφές: Παρόλο που η χώρα μας περιβάλλεται από θάλασσα, η κατανάλωση ψαριών δεν είναι τόσο συχνή.
    Αν και τα ποσοστά της βιταμίνης που παίρνουμε από την τροφή είναι μικρά, διαδραματίζει σημαντικό ρολό, καθώς φαίνεται ότι στα υψηλά επίπεδα D3 σε χώρες όπως η Σουηδία και η Νορβηγία, συνάδει σημαντικά η μεγάλη κατανάλωση λιπαρών ψαριών και ιχθυελαίων.
  • Το σκουρότερο δέρμα: Φαίνεται ότι σε γενικές γραμμές, λαοί με σκούρα επιδερμίδα, εμφανίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο για έλλειψη της βιταμίνης D3, καθώς η μελανίνη που κάνει το δέρμα σκουρότερο, δρα ως προστατευτικό φίλτρο από τις ηλιακές ακτινοβολίες.
  • Φυσικά, στα παραπάνω σημαντικό ρόλο παίζουν οι ανύπαρκτες σχεδόν πολιτικές για την πρόληψη, καθώς και η σχετική μέχρι πρότινος άγνοια του ζητήματος στη χώρα μας.
    Μάλιστα, όταν μεγάλα ποσοστά των γυναικών της Μεσογείου στην εγκυμοσύνη πάσχουν από έλλειψη της βιταμίνης D3, είναι εύλογο το φαινόμενο να διαιωνίζεται και σε χειρότερο βαθμό από γενιά σε γενιά.
    Όπως γίνεται λοιπόν εμφανές, το ότι η χώρα μας βρίσκεται στη μεσόγειο, με το ηλιόλουστο κλίμα τους περισσότερους μήνες του χρόνου, δε σημαίνει τίποτα, τελικά, για τα επίπεδα της βιταμίνης D στον πληθυσμό.
    Ο κίνδυνος για έλλειψη της D3, με όλους τους μετέπειτα κινδύνους που αυτό συνεπάγεται φυσικά, είναι (αν όχι μεγαλύτερος) ο ίδιος για λαούς όπως ο δικός μας και για λαούς με λιγότερο ήπια κλίματα.
    Το ίδιο και η ανάγκη για γνώση, πρόληψη και προφύλαξη από τις συνέπειές της.

    Πέρα από τη βιταμίνη D3 κρίνεται ζωτικής σημασίας να αναφερθούμε και στο ρόλο της βιταμίνης Κ, καθώς δρουν συνεργατικά.

    Η βιταμίνη Κ ανακαλύφθηκε το 1929 ως ένα απαραίτητο συστατικό για την πήξη του αίματος.

    Υπάρχουν δύο μορφές της βιταμίνης Κ:
  • Η βιταμίνη Κ1 (ή αλλιώς φυλλοκινόνη) που βρίσκεται κυρίως σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά και είναι αυτή που παίζει καθοριστικό ρόλο στην πήξη του αίματος.
  • Η βιταμίνη Κ2 (ή αλλιώς μενακινόνη), η οποία βρίσκεται κυρίως στις ζωικές τροφές όπως το αυγό, πλήρη γαλακτοκομικά και το βούτυρο καθώς και σε τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι, το τυρί, το νάττο (είδος σόγιας).

    Οι σημαντικότερες μορφές είναι η ΜΚ-4 και η ΜΚ-7.
    Εκτός όμως από τις τροφές η Κ2 παράγεται από τα βακτήρια της εντερικής μας χλωρίδας και μετά κυκλοφορεί σε όλο το σώμα.
    Σε περίπτωση που κάποιος δεν μπορεί να καταναλώσει λιπαρά τρόφιμα ή δεν υπάρχουν διαθέσιμα στο περιβάλλον του, τότε η λήψη συμπληρωμάτων είναι μια καλή εναλλακτική.
    Τα οφέλη της μπορεί να ενισχυθούν όταν συνδυάζεται με ταυτόχρονη λήψη βιταμίνης D3 καθώς έχει βρεθεί ότι οι δύο βιταμίνες έχουν συνεργιστική δράση όπως εξηγείται παρακάτω.

    Ο ρόλος της βιταμίνης Κ2 είναι πολύ σημαντικός και συμμετέχει σε αρκετές διαδικασίες του σώματος όπως:
  • Ρυθμίζει την αποθήκευση του ασβεστίου και συμβάλλει στην απόθεσή του στα οστά αντί να συσσωρεύεται στις αρτηρίες.
    Έτσι, βελτιώνει την υγεία του σκελετού και της καρδιάς.
  • Προστατεύει από τον κίνδυνο οστεοπόρωσης καθώς και στην υγεία των δοντιών, εφόσον παίζει σημαντικό ρόλο στον μεταβολισμό του ασβεστίου.
    Αυτό συμβαίνει ενεργοποιώντας δύο πρωτεΐνες που χρησιμοποιούνται για να δεσμεύουν το ασβέστιο, η matrix GLA και η οστεοκαλσίνη.
    Αυτές οι πρωτεΐνες παράγονται όταν προσλαμβάνουμε ταυτόχρονα μεγάλες ποσότητες βιταμίνης D3 και οι οποίες μέσω της βιταμίνης Κ2 λειτουργούν ως τροχονόμοι οδηγώντας το ασβέστιο στα οστά και όχι στα αγγεία.
    Έτσι, ενώ η βιταμίνη D3 όταν προσλαμβάνεται μόνη της σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υπερασβεσταιμίας, καρδιοπαθειών και εγκεφαλικών επεισοδίων λόγω αυξημένης απορρόφησης ασβεστίου, με την συμβολή της Κ2 μπορεί να δεσμεύσει το ασβέστιο εκεί που πρέπει συμβάλλοντας παράλληλα και στη βελτίωση της σκελετικής υγείας.

    Βιταμίνη K2:
    Συμβάλλει στην ρύθμιση των πρωτεϊνών στις αρτηρίες και στην υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος.
    Η έλλειψη βιταμίνης Κ μπορεί να οδηγήσει σε αρτηριακή αποτιτάνωση, δεδομένου ότι το ασβέστιο που υπάρχει στο αίμα μπορεί να προσκολληθεί στα τοιχώματα των αρτηριών.

    Δοσολογία και χρήση: 1 κάψουλα την ημέρα, μαζί με το φαγητό.
    Προσοχή: Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν είστε έγκυος, θηλάζετε, βρίσκεστε υπό φαρμακευτική αγωγή ή αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας.

    Συσκευασία: 60 Kάψουλες

    • Κωδικός Προϊόντος:
      5200119880813


    • Κατασκευαστής:
    • AM Health
  • Back to top